poniedziałek, 12 stycznia 2015

Sajgonki pyszna przekąska kuchni wietnamskiej.....

Wyjątkowe danie kuchni wietnamskiej -Sajgonki
  
Sajgonki to inaczej krokiety wiosenne, wietnamskie naleśniki ,popularne danie kuchni wietnamskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej i uwielbiane danie przez mojego męża :)  Sajgonki są podobne do naszych naleśników, lecz ich smak jest zupełnie inny. Składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu przyrządzonego przeważnie z mięsa oraz warzyw. Dowolność w dobieraniu dodatków do farszu jest przeogromna. Najbardziej popularne są sajgonki z mięsem wołowym lub kurczakiem.
  SAJGONKI
Składniki:
1/2 cebuli
1 średnia marchewka starta na tarce o małych oczkach    1 ząbek czosnku
200 g  zmielonego mięsa wołowiny
50 g drobno zmielonej piersi kurczaka
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
po 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki,, szczypiorku
makaron chiński
6 - 8 suszonych grzybów mun
1 jajko
3 opakowania małego papieru ryżowego,  25 - 30 sztuk
olej roślinny do smażenia np. arachidowy
 do podania: sos do sajgonek, sos słodko - pikantny chili
Przygotowanie:
  • Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić drobniutko posiekaną cebulę, dodać marchewkę i starty czosnek, smażyć przez minutę. Dodać mięso i mieszając smażyć przez około 5min aż całe będzie obsmażone.
  • Wlać sos sojowy i sos rybny, mieszając smażyć przez pół minuty. Odstawić z ognia i przełożyć do dużej miski, dodać natkę i szczypiorek.
  • Dodać drobniutko posiekany wcześniej ugotowany i osuszony makaron chiński i wcześniej ugotowane i posiekane (około 5  minut w gorącej wodzie) grzyby mun. Do ostudzonej masy dodać jajko i wymieszać.
  • Naleśniki wkładać na kilkanaście sekund do ciepłej wody( moczone zbyt długo będą się rwały) układać na desce, nakładać po łyżce nadzienia, zawinąć, docisnąć nadzienie, złożyć boki naleśnika do środka, następnie zwinąć dość ciasno nadzienie z naleśnikiem w rulonik (zwijanie jak przy krokietach). Sajgonki smażymy w głębokim oleju dość krótko (ok. 3 minuty), aby się przyrumieniły i nabrały złotego koloru. W czasie smażenia obracamy i mieszamy łyżką cedzakową, aby się nie posklejały.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz