poniedziałek, 12 stycznia 2015

Różane rogaliki

Zapraszam na pyszny deser ....

RÓŻANE ROGALIKI

Do rogalików będziemy potrzebować :
- 0,5 kg mąki
- 5 jajek
- pół kostki margaryny lub masła naturalnego 
- konfiturę z płatków róży

 Do rozczynu potrzebujemy:
- 5 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 2,5 łyżeczki cukru 

  Wykonanie:
5 dag drożdży rozrobić w 1/2 szklanki mleka i dodać 2,5 łyż. cukru . Tak przygotowany rozczyn postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn wyrośnie łączymy go z mąką, jajkami i margaryną i dokładnie zagniatamy wszystkie składniki tak, aby uzyskać taką masę ciasta: 

Kiedy ciasto jest już dokładnie wyrobione musimy zawiązać go w ściereczkę (tak jak przedstawiłam na obrazku) i wrzucić na 15 minut do wiadra bądź miski z zimną wodą aby drożdżowe ciasto wyrosło.
 Kiedy wypłynie na wierzch musimy je wyciągnąć. Ponownie zagniatamy delikatnie podsypując mąką tak, aby się nie kleiło i partiami wałkujemy na grubość 3 mm i wycinamy z ciasta trójkąty. Z tak wyciętego trójkąta formujemy rogalik, wcześniej kładąc w środek łyżeczkę różanej konfitury (patrz na obrazek). Konfiturę dobrze jest schłodzić parę minut w zamrażalniku, będzie wtedy gęstsza :)

  Uformowane rogaliki pozostawić do wyrośnięcia, posmarować wodą z cukrem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż uzyskają rumiany kolor. Smacznegoo !!

1 komentarz: