poniedziałek, 12 stycznia 2015

delikatny i dietetyczny obiadek czyli pulpeciki...

Pyszne pulpeciki w delikatnym sosie.

 Bardzo łatwe do przygotowania i szybkie , idealnie nadają się nie tylko jako lekki i zdrowy obiadek ale także jako dietetyczny posiłek.
 


 Składniki :

· 500g mięsa mielonego (ja dałam z indyka)      

· Przyprawa do indyka Prymat
· 1 jajko
· bułka tarta
· 2 łyżki masła
· pęczek dymki lub kawałek pora
· marchewka
· łyżka mąki
· 2 łyżki jogurtu naturalnego
· Woda
· Sól

Przygotowanie:

Mięso wyrobić dobrze z jajkiem i bułką tartą, dodać przyprawy (ok łyżeczki). Wymieszać. Formować małe pulpeciki i rzucać na lekko osolony wrzątek. Gotować ok. 15 minut. W tym czasie obrać marchew, zetrzeć na tarce. Dymkę oczyścić, posiekać i wraz z marchewką podsmażyć na maśle. Dodać chochlę wody z gotowania pulpetów i dusić aż marchewka zmięknie. W pół szklanki wody rozrobić mąkę, wlać do warzyw, dodać 2-3 chochle wody z pulpetów i dusić do zgęstnienia. Dodać jogurt naturalny, zamieszać, zagotować, włożyć pulpeciki i chwilę razem podusić. Podawać z surówką lub duszoną marchewką oraz ziemniakami lub kluskami w wersji bardziej dietetycznej może być z prażoną kaszą gryczaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz