poniedziałek, 12 stycznia 2015

Calzone

CALZONE


Calzone, czyli pizza w kształcie pieroga, z nadzieniem, które możemy komponować według naszego uznania. Jest to coś dla miłośników pizzy, którzy poszukują pysznego smaku w innej postaci.  Jest to wspaniały przepis dla każdego . Na pewno rozkochasz się w smaku domowego Calzone. 
Przepis:
Składniki na ciasto ( 4 sztuki calzone):
- 450g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki drożdży suchych (8g) lub świeżych (16g)
( jeśli wybierzemy świeże drożdże musimy najpierw zrobić rozczyn)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 ml ciepłego mleka
Składniki na nadzienie:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 cebule, drobno pokrojone ( ja dałam czerwone)
- 2 posiekane drobniutko ząbki czosnku
- 250g pokrojonych pieczarek
- duszona papryka, pokrojona w kostkę
- czerwona fasola
- pierś z kurczaka ( drobno pokrojona i podsmażona )
- ok. 200 g mięsa mielonego wołowego ( przysmażamy i przyprawiamy )
- starty parmezan, mozzarella, ser żółty
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżeczki posiekanego oregano
 Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pieczarki, cebulę, czosnek i dusimy paprykę aż do miękkości . Następnie dodajemy pierś z kurczaka , mięso wołowe i smażymy ok. 10 min. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę i dusimy przez kilka minut. Ściągamy z palnika i doprawiamy przyprawami. Odstawiamy.  
Możemy również przygotować sos pomidorowy aby posmarować nim ciasto przed nałożeniem farszu  (podobnie jak przy robieniu  pizzy)
 Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia(około 1 godziny).Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem, mozzarellą i parmezanem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. 
Gotowe już "pierożki" piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 min, aż będą rumiane. Smacznego :)

1 komentarz: