Wyjątkowe danie kuchni wietnamskiej -Sajgonki
Sajgonki to inaczej krokiety wiosenne,
wietnamskie naleśniki ,popularne danie kuchni wietnamskiej oraz kuchni krajów
Azji Południowo-Wschodniej i uwielbiane danie przez mojego męża :) Sajgonki są podobne do naszych naleśników, lecz ich smak jest
zupełnie inny. Składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu przyrządzonego
przeważnie z mięsa oraz warzyw. Dowolność w dobieraniu dodatków do farszu jest
przeogromna. Najbardziej popularne są sajgonki z mięsem wołowym lub kurczakiem.
SAJGONKI
Składniki:
•
1/2 cebuli
• 1 średnia marchewka starta na tarce o małych oczkach • 1 ząbek czosnku
• 200 g zmielonego mięsa wołowiny
• 50 g drobno zmielonej piersi kurczaka
• 3 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki sosu rybnego
• po 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki,, szczypiorku
• makaron chiński
• 1 średnia marchewka starta na tarce o małych oczkach • 1 ząbek czosnku
• 200 g zmielonego mięsa wołowiny
• 50 g drobno zmielonej piersi kurczaka
• 3 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki sosu rybnego
• po 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki,, szczypiorku
• makaron chiński
•
6 - 8 suszonych grzybów mun
• 1 jajko
• 1 jajko
•
3 opakowania małego papieru ryżowego,
25 - 30 sztuk
• olej roślinny do smażenia np. arachidowy
do podania: sos do sajgonek, sos słodko - pikantny chili
• olej roślinny do smażenia np. arachidowy
do podania: sos do sajgonek, sos słodko - pikantny chili
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić drobniutko posiekaną cebulę, dodać marchewkę i starty czosnek, smażyć przez minutę. Dodać mięso i mieszając smażyć przez około 5min aż całe będzie obsmażone.
- Wlać sos sojowy i sos rybny, mieszając smażyć przez pół minuty. Odstawić z ognia i przełożyć do dużej miski, dodać natkę i szczypiorek.
- Dodać drobniutko posiekany wcześniej ugotowany i osuszony makaron chiński i wcześniej ugotowane i posiekane (około 5 minut w gorącej wodzie) grzyby mun. Do ostudzonej masy dodać jajko i wymieszać.
- Naleśniki wkładać na kilkanaście sekund do ciepłej wody( moczone zbyt długo będą się rwały) układać na desce, nakładać po łyżce nadzienia, zawinąć, docisnąć nadzienie, złożyć boki naleśnika do środka, następnie zwinąć dość ciasno nadzienie z naleśnikiem w rulonik (zwijanie jak przy krokietach). Sajgonki smażymy w głębokim oleju dość krótko (ok. 3 minuty), aby się przyrumieniły i nabrały złotego koloru. W czasie smażenia obracamy i mieszamy łyżką cedzakową, aby się nie posklejały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz