RÓŻANE ROGALIKI
Do rogalików będziemy potrzebować :
- 0,5 kg mąki
- 5 jajek
- pół kostki margaryny lub masła naturalnego
- konfiturę z płatków róży
Do rozczynu potrzebujemy:
- 5 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 2,5 łyżeczki cukru
Wykonanie:
5
dag drożdży rozrobić w 1/2 szklanki mleka i dodać 2,5 łyż. cukru . Tak
przygotowany rozczyn postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy
rozczyn wyrośnie łączymy go z mąką, jajkami i margaryną i dokładnie
zagniatamy wszystkie składniki tak, aby uzyskać taką masę ciasta:
Kiedy
wypłynie na wierzch musimy je wyciągnąć. Ponownie zagniatamy delikatnie
podsypując mąką tak, aby się nie kleiło i partiami wałkujemy na grubość
3 mm i wycinamy z ciasta trójkąty. Z tak wyciętego trójkąta formujemy
rogalik, wcześniej kładąc w środek łyżeczkę różanej konfitury (patrz na
obrazek). Konfiturę dobrze jest schłodzić parę minut w zamrażalniku,
będzie wtedy gęstsza :)
Uformowane rogaliki pozostawić do wyrośnięcia, posmarować wodą z cukrem
i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż uzyskają rumiany
kolor. Smacznegoo !!
Pyszności;)
OdpowiedzUsuń