Smakują przepysznie, sprawdźcie sami....
Składniki:
- 12 całych świeżych pieczarek
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka rozgniecionego czosnku
- 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
- (1/4 szklanki) startego parmezanu lub innego sera
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
-
1 mała cebulka
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
- kopierek , pietruszka do smaku
- bułka tarta
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Nagrzać piekarnik do 175°C. Spryskać blachę do pieczenia tłuszczem w sprayu. Pieczarki oczyścić wilgotnym papierowym ręcznikiem. Ostrożnie usunąć nóżki, a następnie starannie je posiekać, odrzucając twarde końcówki.
- Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać czosnek , cebulkę drobno posiekaną posiekane nóżki pieczarek, i smażyć, aż cała woda wyparuje, Odstawić do wystygnięcia.
- Kiedy grzyby ostygną, dodać do nich serek śmietankowy, parmezan, pieprz i pieprz cayenne. Przy pomocy małej łyżeczki obficie napełnić wszystkie kapelusze farszem. Ułożyć grzyby na przygotowanej blasze.
- Piec przez ok 30 minut w nagrzanym piekarniku, aż kapelusze będą gorące.
- Można również nafaszerowane pieczarki obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na patelni na złoty kolor ja tak zrobiłam tym razem. Wybierzcie opcję najbardziej Wam odpowiadającą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz