Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie śmietanowym.
SKŁADNIKI:
*
makaron penne - 300 gramów
*
pieczarki - 300 gramów
*
3szt marchewki
*1brokuł
*
1por
*
kukurydza kilka łyżek
*papryka czerwona , zielona
*olej do smażenia - 80 mililitrów
*cebula - 1 sztuka, 1 czerwona
*
mały pęczek natki pietruszki -
1 pęczek
*starty parmezan lub inny żółty
ser - 100 gramó
*śmietana
18% - 200 mililitrów
* włoska przyprawa do dań,
* włoska przyprawa do dań,
sól,
pieprz,
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 1. Ugotuj makaron na sposób aldente.
2. Piersi pokrój w kostkę cm na cm cebule w plastry a pieczarki w ćwiartki , pora w plasterki cieniutkie
2. Piersi pokrój w kostkę cm na cm cebule w plastry a pieczarki w ćwiartki , pora w plasterki cieniutkie
3 3. Brokuły ugotuj , paprykę pokrój z kosteczkę lub paseczki ,
marchewkę w cieniutkie plasterki
4. Mięso dopraw do smaku przyprawą warzywna oraz pieprzem i solą,
obsmaż
na patelni na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Dodaj cebule ,
pieczarki
, pora oraz paprykę i marchewkę. Całość smaż aż zupełnie znikną soki z mięsa i
grzybów i warzyw Na koniec smażenia dodaj brokuł oraz kukurydzę.
5. Dodaj śmietanę i 300ml zimnej
wody. Całość gotuj około 5 minut aż sos
zgęstnieje.
6. Całość dopraw przyprawami, dodaj
ugotowany makaron, posiekaną
natkę
pietruszki całość dokładnie wymieszaj.
7.
Makaron podawaj posypany startym
serem. Można także podać surówką z pomidorków i ogórków.
SMCZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz