Calzone, czyli pizza w kształcie pieroga, z nadzieniem,
które możemy komponować według naszego uznania. Jest to coś dla miłośników pizzy,
którzy poszukują pysznego smaku w innej postaci. Jest to wspaniały przepis dla każdego . Na
pewno rozkochasz się w smaku domowego Calzone.
Przepis:
Składniki na ciasto ( 4 sztuki calzone):
-
450g mąki pszennej
-
1 łyżeczka soli
-
2 łyżeczki drożdży suchych (8g) lub świeżych (16g)
(
jeśli wybierzemy świeże drożdże musimy najpierw zrobić rozczyn)
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
250 ml ciepłego mleka
Składniki
na nadzienie:
-
5 łyżek oliwy z oliwek
-
4 cebule, drobno pokrojone ( ja dałam czerwone)
-
2 posiekane drobniutko ząbki czosnku
-
250g pokrojonych pieczarek
-
duszona papryka, pokrojona w kostkę
-
czerwona fasola
-
pierś z kurczaka ( drobno pokrojona i podsmażona )
-
ok. 200 g mięsa mielonego wołowego ( przysmażamy i przyprawiamy )
-
starty parmezan, mozzarella, ser żółty
-
sól, pieprz do smaku
-
4 łyżeczki posiekanego oregano
Na
patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pieczarki, cebulę, czosnek i dusimy
paprykę aż do miękkości . Następnie dodajemy pierś z kurczaka , mięso wołowe i
smażymy ok. 10 min. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę i dusimy przez kilka
minut. Ściągamy z palnika i doprawiamy przyprawami. Odstawiamy.
Możemy
również przygotować sos pomidorowy aby posmarować nim ciasto przed nałożeniem
farszu (podobnie jak przy robieniu pizzy)
Wykonanie:
Mąkę
przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej
rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie
miękkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką.
Pozostawić do wyrośnięcia(około 1 godziny).Po tym czasie ciasto jeszcze raz
wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20
cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od
brzegu. Posypać startym serem, mozzarellą i parmezanem. Brzegi posmarować wodą,
ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć
na blaszce.
Gotowe już "pierożki" piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 min, aż będą rumiane. Smacznego :)
Na pewno było pysznie. :)
OdpowiedzUsuń