poniedziałek, 16 czerwca 2014

Rozkoszny Duet ....

Sezon na truskawki w pełni , więc jedzmy je do woli . Słodkości z tymi owocami właśnie teraz najlepiej smakują ...
Przygotowałam rozkoszny duet dla podniebienia.. truskawki lekko kwaskowe i czekolada moc słodkości i orzeźwiające liście mięty któż tego nie lubi... :) Czasem można sobie pozwolić na odrobinkę przyjemności ..


Rozkoszny Duet czyli tarta czekoladowa z truskawkami i miętą 



Ciasto:
Składniki:
  • opakowanie ciastek digestiv
  • 5 łyżek niesolonego, stopionego masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
Krem czekoladowy:
Składniki:
  • 1 opakowanie śmietany 36%
  • 1 1/2 tabliczki ciemnej czekolady (łamiemy na drobne kawałki)
  • 2 duże jaja
  • laska wanilii
  • szczypta soli
  • polewa:
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • 1/2 tabliczki ciemnej czekolady
  • 2 łyżki gorącej wody
   Dodatkowo ok 20 sztuk truskawek i liście świeżej mięty do dekoracji.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. W blenderze kruszymy ciastka na drobny piasek, dodajemy cukier i roztopione masło i miksujemy chwilę, do uzyskania jednolitej, wilgotnej masy. Powstałym ciastem wykładamy formę do tarty. Spód pieczemy 10 – 12 min.
Następnie wyciągamy ciasto, ugniatamy je spodem łyżki i odkładamy do ostygnięcia. Laskę wanilii rozcinamy na pół i wyskrobujemy końcem noża ziarenka, które razem z laską dodajemy do śmietany. Śmietanę ustawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, następnie zdejmujemy z ognia i wyciągamy laskę wanilii. Pokruszoną na drobne kawałki czekoladę zalewamy gorącą śmietanką i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy czekoladę, aż uzyskamy gładką masę. Jajka miksujemy ze szczyptą soli, aż uzyskamy lekko puszystą konsystencję i dodajemy je do masy czekoladowej, cały czas delikatnie mieszając.
Tak otrzymaną masę przekładamy do formy na tartę i pieczemy ok. 20 – 25 min, aż ciasto się lekko zetnie. Po wyciągnięciu z piekarnika, odkładamy tartę do ostygnięcia. W kąpieli wodnej topimy czekoladę z dodatkiem śmietanki i wody. Tak uzyskaną polewę rozprowadzamy na tarcie.
Tartę wystudzoną wkładamy do lodówki na min 1-2h aby całkowicie się ściągnęła . Przed podaniem dekorujemy truskawkami i liśćmi mięty możemy posypać dodatkowo startą białą czekoladą lub zrobić kleksiki z bitej śmietany . 

               


Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz