Przygotowałam rozkoszny duet dla podniebienia.. truskawki lekko kwaskowe i czekolada moc słodkości i orzeźwiające liście mięty któż tego nie lubi... :) Czasem można sobie pozwolić na odrobinkę przyjemności ..
Rozkoszny Duet czyli tarta czekoladowa z truskawkami i miętą
Ciasto:
Składniki:
- opakowanie ciastek digestiv
- 5 łyżek niesolonego, stopionego masła
- 3 łyżki brązowego cukru
Krem czekoladowy:
Składniki:
- 1 opakowanie śmietany 36%
- 1 1/2 tabliczki ciemnej czekolady (łamiemy na drobne kawałki)
- 2 duże jaja
- laska wanilii
- szczypta soli
- polewa:
- 2 łyżki śmietany 36%
- 1/2 tabliczki ciemnej czekolady
- 2 łyżki gorącej wody
Dodatkowo ok 20 sztuk truskawek i liście świeżej mięty do dekoracji.
Piekarnik
rozgrzewamy do 180°C. W blenderze kruszymy ciastka na drobny piasek,
dodajemy cukier i roztopione masło i miksujemy chwilę, do uzyskania
jednolitej, wilgotnej masy. Powstałym ciastem wykładamy formę do tarty.
Spód pieczemy 10 – 12 min.
Następnie
wyciągamy ciasto, ugniatamy je spodem łyżki i odkładamy do ostygnięcia.
Laskę wanilii rozcinamy na pół i wyskrobujemy końcem noża ziarenka,
które razem z laską dodajemy do śmietany. Śmietanę ustawiamy na małym
ogniu i doprowadzamy do wrzenia, następnie zdejmujemy z ognia i
wyciągamy laskę wanilii. Pokruszoną na drobne kawałki czekoladę zalewamy
gorącą śmietanką i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy
czekoladę, aż uzyskamy gładką masę. Jajka miksujemy ze szczyptą soli, aż
uzyskamy lekko puszystą konsystencję i dodajemy je do masy
czekoladowej, cały czas delikatnie mieszając.
Tak
otrzymaną masę przekładamy do formy na tartę i pieczemy ok. 20 – 25
min, aż ciasto się lekko zetnie. Po wyciągnięciu z piekarnika, odkładamy
tartę do ostygnięcia. W kąpieli wodnej topimy czekoladę z dodatkiem
śmietanki i wody. Tak uzyskaną polewę rozprowadzamy na tarcie.
Tartę wystudzoną wkładamy do lodówki na min 1-2h aby całkowicie się ściągnęła . Przed podaniem dekorujemy truskawkami i liśćmi mięty możemy posypać dodatkowo startą białą czekoladą lub zrobić kleksiki z bitej śmietany .
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz