czwartek, 26 czerwca 2014

Racuchy z truskawkami.....

Sezon truskawkowy już się kończy więc postanowiłam wykorzystać je jeszcze...
Racuszki z truskawkami są jednym ze słodkich przysmaków mojego synka.



Jogurtowe racuchy z truskawkami

     Składniki na 4 porcje
  • 2 szklanki mąki 
  • 11/2 szklanki jogurtu naturalnego lub truskawkowego śniadaniowego
  • (jogurt można zastąpić mlekiem)
  • 2jajka
  • 350g truskawek( zamiast truskawek można użyć dowolnych owoców sezonowych)
  • 1 jabłko starte na tarce 
  • 1łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania: 

1. Truskawki opłukać , osączyć i odstawić na sitku do ocieknięcia.Mąkę przesiać przez sito i wlać jogurt lub mleko. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
 
 2.   Do zawartości naczynia dodać cukier , cukier waniliowy oraz żółtka.
Wymieszać delikatnie połączyć z truskawkami pokrojonymi na drobno oraz jabłkami startymi na tarce.Białko ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta delikatnie wymieszać.

3.Na patelni rozgrzać olej . Przygotowanie ciasto wlewać porcjami na gorący tłuszcz formując małe placki, i smażyć z obu stron na rumiano. By racuszki były bardziej delikatne można odsączyć nadmiar tłuszczu kładąc je na ręczniku papierowym. 

4. Racuchy wyłożyć na talerze i lekko posypać cukrem pudrem . Potrawę można podawać z kleksem bitej śmietany, powidłami domowej roboty lub z gałką lodów np waniliowych .


SMACZNEGO!






 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz