Racuszki z truskawkami są jednym ze słodkich przysmaków mojego synka.
Jogurtowe racuchy z truskawkami
Składniki na 4 porcje
- 2 szklanki mąki
- 11/2 szklanki jogurtu naturalnego lub truskawkowego śniadaniowego
- (jogurt można zastąpić mlekiem)
- 2jajka
- 350g truskawek( zamiast truskawek można użyć dowolnych owoców sezonowych)
- 1 jabłko starte na tarce
- 1łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Truskawki opłukać , osączyć i odstawić na sitku do ocieknięcia.Mąkę przesiać przez sito i wlać jogurt lub mleko. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Do zawartości naczynia dodać cukier , cukier waniliowy oraz żółtka.
Wymieszać delikatnie połączyć z truskawkami pokrojonymi na drobno oraz jabłkami startymi na tarce.Białko ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta delikatnie wymieszać.
3.Na patelni rozgrzać olej . Przygotowanie ciasto wlewać porcjami na gorący tłuszcz formując małe placki, i smażyć z obu stron na rumiano. By racuszki były bardziej delikatne można odsączyć nadmiar tłuszczu kładąc je na ręczniku papierowym.
4. Racuchy wyłożyć na talerze i lekko posypać cukrem pudrem . Potrawę można podawać z kleksem bitej śmietany, powidłami domowej roboty lub z gałką lodów np waniliowych .
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz