piątek, 27 czerwca 2014

Tarta ze Szpinakiem, Porem i Pieczarkami....

Od dawna chodziła za mną tarta , więc wczoraj na obiadek postanowiłam takową przygotować. Szukałam jakiegoś ciekawego przepisu ale nic mi nie odpowiadało więc postanowiłam sama troszkę pokombinować. Bo właśnie przygotowując tarte możemy wrzucić do niej to co lubimy i mamy ochotę zjeść... Pierwszą wersją była tarta z pieczarkami i porem ale podczas przygotowania wpadł mi do głowy pomysł że można by było dodać trochę szpinaku i parę innych składników które wzbogacą jej smak....
I tak powstała moja tarta .. Nieskromnie muszę Wam przyznać że wyszła przepyszna wszystkim bardzo smakowało , aż zabrakło kawałków:)




Sposób Przygotowania

Składniki

Ciasto :
  • 200 g mąki
  • 120g masła
  • ok 30 ml zimnej wody
  • 2 szczypty soli
  • ½ łyżeczki cukru
Farsz:
  • 3 pory
  • 300 g pieczarek
  • 300g szpinaku
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • kulka mozzarelli
  • ser feta 1/2 kostki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
Sos:
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  •  1 1/2 szklanki mleka
  • 350 g żółtego sera startego na tarce
  • 2 żółtka
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa 

Przygotowanie 

Mąkę  należy przesiać do miski i  połączyć  z solą i cukrem. Dodajemy zimne masło i wyrabiamy palcami tak długo  aż uzyskamy bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy zimną wodę i formujemy ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min zawinięte w folię aluminiową.
Gdy ciasto już odpowiednio się schłodzi wyjmujemy je z lodówki  i wałkujemy po czym  wykładamy nim formę do tarty  Nakłuwamy widelcem spód tarty aby ciasto mogło "oddychać" i nie wstało nam podczas pieczenia i podpiekamy w temperaturze 200 stopni pilnując, by ciasto zbytnio się nie zrumieniło.( Najlepiej jest przed pieczeniem wyłożyć  tarte papierem do pieczenia i obciążyć spód fasolą )
Na podpieczony spód wykładamy farsz.
 Pory kroimy w talarki . Zalewamy je w misce wrzątkiem i odcedzamy po ok. 10minutach. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Kiedy woda odparuje dodajemy pory i cebulkę pokrojoną w cienkie  paseczki  i dusimy do miękkości. Pod koniec wrzucamy pomidora obranego ze skorki i pokrojonego na drobne kawałki tak by się delikatnie rozgotował.Solimy i pieprzymy do smaku. Następnie na oddzielnej patelni dusimy szpinak który przyprawiamy czosnkiem , solą i pieprzem na koniec wrzucając rozdrobniony ser feta.
Farsz wykładamy na ciasto. Na sam spód kładziemy szpinak następnie resztę farszu. Układamy pokrojoną mozzarellę .
Całość polewamy sosem.
 W garnku topimy masło i dodajemy mąkę. Kiedy składniki się połączą zalewamy je mlekiem i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki. Kiedy sos trochę przestygnie dodajemy utarty ser , pietruszkę i żółtka. Dokładnie mieszamy i zalewamy tartę.
 Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min .





Zapraszam do gotowania i życzę  SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz