I tak powstała moja tarta .. Nieskromnie muszę Wam przyznać że wyszła przepyszna wszystkim bardzo smakowało , aż zabrakło kawałków:)
Sposób Przygotowania
Składniki
Ciasto :
- 200 g mąki
- 120g masła
- ok 30 ml zimnej wody
- 2 szczypty soli
- ½ łyżeczki cukru
- 3 pory
- 300 g pieczarek
- 300g szpinaku
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- 1 pomidor
- kulka mozzarelli
- ser feta 1/2 kostki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1 1/2 szklanki mleka
- 350 g żółtego sera startego na tarce
- 2 żółtka
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Mąkę należy przesiać do miski i połączyć z solą i cukrem. Dodajemy zimne masło i wyrabiamy palcami tak długo aż uzyskamy bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy zimną wodę i formujemy ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min zawinięte w folię aluminiową.
Gdy ciasto już odpowiednio się schłodzi wyjmujemy je z lodówki i wałkujemy po czym wykładamy nim formę do tarty Nakłuwamy widelcem spód tarty aby ciasto mogło "oddychać" i nie wstało nam podczas pieczenia i podpiekamy w temperaturze 200 stopni pilnując, by ciasto zbytnio się nie zrumieniło.( Najlepiej jest przed pieczeniem wyłożyć tarte papierem do pieczenia i obciążyć spód fasolą )
Na podpieczony spód wykładamy farsz.
Pory kroimy w talarki . Zalewamy je w misce wrzątkiem i odcedzamy po ok. 10minutach. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Kiedy woda odparuje dodajemy pory i cebulkę pokrojoną w cienkie paseczki i dusimy do miękkości. Pod koniec wrzucamy pomidora obranego ze skorki i pokrojonego na drobne kawałki tak by się delikatnie rozgotował.Solimy i pieprzymy do smaku. Następnie na oddzielnej patelni dusimy szpinak który przyprawiamy czosnkiem , solą i pieprzem na koniec wrzucając rozdrobniony ser feta.
Farsz wykładamy na ciasto. Na sam spód kładziemy szpinak następnie resztę farszu. Układamy pokrojoną mozzarellę .
Całość polewamy sosem.
W garnku topimy masło i dodajemy mąkę. Kiedy składniki się połączą zalewamy je mlekiem i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki. Kiedy sos trochę przestygnie dodajemy utarty ser , pietruszkę i żółtka. Dokładnie mieszamy i zalewamy tartę.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min .
Zapraszam do gotowania i życzę SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz